ANALYSIS OF THE USE OF MALE AND FEMALE LANGUAGE IN POETRY WRITING BY STUDENTS AT MUHAMMADIYAH UNIVERSITY OF SIDENRENG RAPPANG
Keywords:
language use; poetry writing; use of male and female languageAbstract
This study aims to determine the differences in language use between men and women in poetry writing by students at Muhammadiyah University of Sidenreng Rappang. This study applies a descriptive approach with qualitative methods. This study utilizes two approaches to obtain data, namely data reduction and data presentation. The research data is in the form of text in the form of: words, phrases, sentences, in poetry written by students. The data sources used in this study include poetry from semester 3 and 5 students of the 2023/2024 academic year, totaling 30 poems, 15 poems by female students and 15 poems by male students written in college assignments. Data reduction is carried out through in-depth observation to collect data, as well as recording, classifying, and categorizing data relevant to the problem formulation. Based on this research, it can be concluded that in poetry writing by students at Muhammadiyah University of Sidenreng Rappang, the most frequently used language is color words. The use of language is dominated by women, as seen from the use of color wordwhich are found more often than men.
References
Cahyani, V., & Apriyani, T. (2022). Karakteristik Kebahasaan Tokoh Perempuan Dan Laki-Laki Dalam Film Pendek. Mimesis, 3(1), 48–57. https://doi.org/10.12928/mms.v3i1.5558
Capinera, john L. (2021). Kontruksi Bahasa Guru Perempuan dan Laki-laki pada Kegiatan Awal Pembelajaran. Block Caving – A Viable Alternative?, 21(1), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.solener.2019.02.027%0Ahttps://www.golder.com/insights/block-caving-a-viable-alternative/%0A???
Febriana Sulistya Pratiwi. (2022). ANALISIS STRUKTUR PUISI DALAM KUMPULAN PUISI "AKU INI BINATANG JALANG ’ ’ KARYA CHAIRIL ANWAR. 8721(8.5.2017), 2003–2005. https://dataindonesia.id/sektor-riil/detail/angka-konsumsi-ikan-ri-naik-jadi-5648-kgkapita-pada-2022
Ganjar Hwia. (2017). “Diksi Laki-laki dan Perempuan” Dalam Puisi Mutakhir Indonesia. SUSASTRA Jurnal Ilmu Sastra Dan Budaya, 4(2), 311–325.
Hikmat, A., Puspitasari, N. A., & Hidayatullah, S. (2014). Kajian Puisi. Cakrawala Dini, 05(1), 59. https://www.kompasiana.com/sihaasiaherman/5e9426af097f36097871e462/penggunaan-media-audio-visual-dalam-pembelajaran%0Ahttp://www.tfd.org.tw/opencms/english/about/background.html%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.cirp.2016.06.001%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.
Lestari, D., & Ramadhaniati, R. U. (2022). Ragam Bahasa Laki-Laki Dan Perempuan Di Baturaja Melalui Studi Berdasarkan Gender. Seulas Pinang: Jurnal Pendidikan Bahasa Dan Sastra, 4(1), 34–43. https://doi.org/10.30599/spbs.v4i1.1536
Rahma Salbiah, & Sumardi. (2021). BAHASA DAN GENDER DALAM FILM: ATHIRAH (Sebuah Kajian Sosiolinguistik). An-Nahdah Al-’Arabiyah, 1(2), 56–69. https://doi.org/10.22373/nahdah.v1i2.1231
Silitonga, S. N. (2016). Analisis Kesalahan Ejaan dalam Karangan Siswa SD Negeri Gemawang Sinduadi Mlati Sleman. Lumbung Pustaka Universitas Negeri Yogyakarta, i–8.
Syamsiyah, N., & Rosita, F. Y. (2020). Gaya Bahasa dalam Kumpulan Puisi “Dear You” Karya Moammar Emka. Diglosia: Jurnal Kajian Bahasa, Sastra, Dan Pengajarannya, 3(1), 1–13. https://doi.org/10.30872/diglosia.v3i1.27
Wisnu Bayu Temaja, I. G. B., & Yoga Purandina, I. P. (2022). Perbedaan Penggunaan Bahasa Antara Laki-Laki Dan Perempuan Dalam Berkomunikasi Di Facebook. Samvada : Jurnal Riset Komunikasi, Media, Dan Public Relation, 1(1), 48–59. https://doi.org/10.53977/jsv.v1i1.562
Zulkarnain, S. I. dan N. F. (2018). Perbedaan Gaya Bahasa Laki-Laki dan Perempuan pada Penutur Bahasa Indonesia dan Aceh. Gender Equality : International Journal of Child and Gender Studies, 4(1), 159–172.:
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jubindo: Jurnal Ilmu Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Penulis yang mengirimkan naskahnya pada Jubindo telah memahami ketentuan yang berlaku pada jurnal ini. Jika naskah tersebut diterbitkan, hak cipta artikel itu akan diserahkan kepada Jubindo dan Universitas Timor sebagai penerbit jurnal tersebut.
Hak cipta ini meliputi hak eksklusif untuk mereproduksi dan menyiarkan artikel dalam berbagai bentuk media. Reproduksi sebagian atau keseluruhan isi jurnal ini dan segala yang melekat padanya haruslah dengan seizin Jubindo dan Universitas Timor.
Jubindo dan Universitas Timor, Dewan Editor, dan Reviewer berusaha menjamin agar tidak terjadi kesalahan atau penyimpangan dalam penyajian data dan pernyataan yang dikutip pada jurnal. Dalam hal naskah yang termuat berisi penghargaan pada pihak-pihak tertentu sebagai donatur atau sponsor, itu merupakan bagian yang terpisah dari Jubindo dan menjadi kepentingan penulis dengan pihak sponsor.
Semua artikel yang dimuat dalam jurnal ini bersifat Open Access dan bebas dibaca, diunduh, dan disebarluaskan oleh para pembaca selama tidak mengabaikan lisensi yang diacu oleh Jubindo: yaitu http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0


